forside mock_Page_1

Et kalejdoskop af billeder og ord

I begyndelsen var ordet … eller var det billedet? Uanset hvad, så er scenografien der, hvor ord og billeder, sanser og intellekt mødes – i den visuelle fortælling i film, scenekunst, koncerter, tv-serier, computerspil, udstillinger og mange andre steder.

Vi er taknemmelige over, med denne første udgave af scenografidk, at have fået muligheden for at stille skarpt på det scenografiske fag. Et fag der, trods scenografiens tilstedeværelse i alt fra teaterstykker til computerspil, ofte fremstår usynligt for sit publikum. Dette tidsskrift er ikke alene et forsøg på at gøre fagets medspillere og dets publikum forståeligt, hvad scenografi er, hvad det kan, og hvorfor det er vigtigt – men også en bestræbelse på at give scenograffagets udøvere en stærkere identitet og selvforståelse af deres rolle som medskabere af visuelle verdner. Scenografidk afdækker på vidt forskellig vis en flig af scenografernes kompetencer og potentialer i en verden, der opleves mere og mere visuel.

Vi har sat os for at beskrive scenografen og scenografien. Fra varierende vinkler, med varierende fokus; at give et kalejdoskopisk kig ind i et levende og mangefacetteret fag på forhåbentlig både underholdende og tankevækkende vis.

Bidragene til scenografidk ser både ind på faget og ud fra faget. Nogle bidrag er billedrige, andre er ordrige, og vi mener, at der er noget at gå på opdagelse i for næsten enhver smag og interesse. Tidsskriftets små sceneskift er ‘pauseskitsen’ – et opslag, hvor man kan dvæle ved den spæde ide, der siden manifesteres i et storslået værk. Tak til alle bidragsydere, der har haft noget på hjerte, og som ønskede at dele det med os.

Selvom vi kommer vidt omkring, er der meget mere at fortælle om fra en branche i evig bevægelse og udvikling og et fag, der er en del af alle fortællingers visuelle centralnervesystem. Så det bliver forhåbentlig til mange flere udgivelser, der viser yderligere facetter af scenografien og dens udøvere.

God fornøjelse!

Maria Ciccia Smidl & Bjarke Brint